Látnivalók Grabensia környékén: Hollókő

A történelem, és a palóc kultúra és építészet varázsa

A Grabensiában megpihenő vendégek egyik kedvenc környékbeli célpontja HOLLÓKŐ.
Míg Garábot még kevesen, Hollókőt a legtöbben ismerik. Itt mégis szeretném röviden bemutatni, hogy mi is adja meg Hollókő valüdi vonzerejét.

Ha ellátogatsz Hollókőre, ajánlom, hogy kezdd azzal, hogy felfedezed a Várhegyet, ahol a Hollókői Vár áll. Itt nem cask mintha visszakerülnél történelmi időkbe, de a lenyűgöző kilátásban is gyönyörködhetsz.

Mindenképp látogass el a Fazekas Műhelybe is, ahol megcsodálhatod a hagyományos fazekasságot, és akár részt vehetsz egy igazi fazekas workshopon is.
Szerintem érdemes felfedezned a Palóc Múzeumot is, ahol barangolhatsz a múltban, és megismerheted a palócok életét és kultúráját.

Tudtad, hogy helyi híresség a hollókői méz is? Itt ezt is megkóstolhatod, hogy még teljesebb legyen a pihentető kirándulásod!

Fontos tudni Hollókőről, hogy a Világörökség része, mert egyedi kulturális és történelmi értékeket őrzött meg.

A falu hordozza a hagyományos palóc építészeti stílust, fenntartva épületei eredeti állapotát, és bemutatja a palóc kultúra és életmód hagyományait is. Ezáltal Hollókő egyedülálló példát mutat a történelmi és kulturális örökség megőrzésére és bemutatására. Így emelkedett ki a világörökség részévé.

Talán érdekes lehet megtudni, hogy a palóc kultúra és építészet legfontosabb jellemzői közé tartozik az ún. „palóc ablak”, amely nagy, színes keretű ablakot jelent. Emellett a palóc házak gyakran téglából vagy fából épültek, és jellemző rájuk a hagyományos födémkialakítás és a széles, domború cseréptetők.
A palócok hagyományos népviselete is érdekes. Gyakran díszes, színes viseletet viseltek, amelyekben a nők hímzésekkel és díszítésekkel tették egyedivé ruháikat. A palóc kultúra erős összetartozásra és közösségi életre épült, de a saját népzene és a néptánc is fontos részét képezik.

Hollókőre könnyű ellátogatni. Garábtól mindössze 10 percre, de Budapesttől is csak kb. 100 kilométerre, 1-1,5 órára, északra található. Az M3-ason és a 21es úton át könnyen megközelíthető autóval. Emellett közvetlen buszjáratok is indulnak Budapesttől Hollókőre, így akár tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető.
Számos ünnepet megtart a falu, ilyenkor méginkább érdemes felkeresni. Kirakodó vásár, helyi ételek és néptánc bemutatók szórakoztatják ilyenkor a látogatókat.

Szívből ajánlom felkeresni ezt a hangulatos gyöngyszemet!
💚🧡❤
Andrea

Szólj hozzá!