Kirándulás Grabensiában, Garábon

Sokszor érkeznek úgy a vendégeim garábi hangfürdőkre, hogy nem is tudják, micsoda varázslatos helyre érkeznek, és mi minden található Grabensiában. 

A Cserhát hegyei között elrejtőző kis falu, Garáb, – melynek római kori neve Grabensia-, egy különleges kerttel büszkélkedik, ahová belépve bár kacsák és libák hangjai mellett haladunk el, de aztán egy óriási tibeti imamalom és a Buddha tanítványait (u.n.Lohanokat) ábrázoló szobrok látványa ragadják magukkal a látogatót.

A környezet olyan, mintha egy elvarázsolt helyen járnánk, és garantáltan különleges élményt nyújt. 
Például itt-ott szabadon sétáló, díszes tollú pávákkal találkozhatunk.
É
letciklusaikat őszinte érdeklődéssel figyelem: nagyon érdekes, ahogy március és május között a hímek kinyitott pávatollaikkal pompáznak, majd kb. júliusban elkezdik azokat elhullajtani. A téli kopasz fák között ők is szürkébbé válnak, mint a nőstények.

Pávák pompában tavasszal Grabensiában

Talán a legszebb időszak a rododendronok virágzásának ideje tavasszal, mert Grabensia ilyenkor igazán pompázó színekben tündököl.
Emellett egész évben lenyűgöző látvány fogadja a betérő utazót: a téli ködös napokon éppúgy, mint amikor őszi színekben pompázik az erdő, vagy hó takarja a tájat.

Rhododendronok virágzása Grabensiában

A kertben felfelé haladva újra Lohanokkal találkozunk, majd egy platóra érünk, ahol tibeti imazászlók és imamalmok, kínai sárkányos fal és füstölő tartó állnak. A legfelső szinten pedig Buddha áldást adó kéztartásban ülő arany szobra várja a látogatót.

A világ legnagyobb hangtálja is itt található, a garábi SAMSARA hangtál, mely nemcsak látványosság, de a hangfürdős programokon megszólal a hangja is.

2018-ban szentelték fel, majd méreténél fogva bekerülhetett a Guiness Rekordok könyvébe is.  Akkora, hogy egy-két vendég kényelmesen fekve is elfér benne.
A Samsara hangtálról külön blogbejegyzést olvashatsz hamarosan.

A hely különleges atmoszféráját jelentősen meghatározza a városi zajoktól teljesen eltérő csend. Szinte harapni lehet.
Amikor először ide kerültem, esténként sokszor csak megálltam és hallgattam ezt a csendet.

Eleinte furcsa volt, és eszembe jutott, ahogy gyermekkoromban hétfő esténként nem volt tévé.

Sokfelé jártam azóta a Földön, számos kolostorban Ázsiában is, de ilyet belül sem hallottam. 

Sok évvel később itt vagyok, és élvezhetem – meditáció nélkül is – a sima csendet.

A kert nyitvatartási ideje sajátos, mert fix időpontokban, szervezett idegenvezetésekkel látogatható. Ez megtallható a közös honlap – www.grabensia.hu -naptárjában vagy Grabensia FB oldalán.

Aki elidőzik Garábon, és összetett programra vágyik, érdemes felfedeznie a helyi erdőt is, melyben garáb szélétől kb. 20 perc sétára halad az országos Kék Túra útvonal is. Itt a Tepke kilátóhoz vezető túra csodás kilátást kínál egészen a Mátra hegyeire, sőt világos időben akár a Tátráig is.

A kimerült túrázók betérhetnek egy finom ételre az Ambrus Apát Fogadóba, vagy megpihenhetnek Grabensia vendégházaiban, ahol a lenyűgöző naplementék látványát is élvezhetik. Ők Samsara teraszáról az egész táj szépségében gyönyörködhetnek.

Szívből ajánlom ezt a helyet, ahol a hegyek ölelésében nyugalom és varázslat talál egymásra, és ahol a hangfürdőkön keresztül sokak lelke is megtalálja a megnyugvást.